• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
DİLİMDE TÜY BİTTİ
10/10/2013

Psikiyatrik sorunların öyle ışıltılı ve çekici bir tınısı var ki kısa sürede sahipleniliyor. Bu durumda bir çok veliyi çocuğunda dikkat eksikliği yahut hiperaktivite bozukluğu vs. olmadığına ikna edebilmek öyle kolay olmuyor.
 
"Öğretmen öyle dedi" hocam bu işin artık olmazsa olmazı!
 
Öğretmenlerin çoğunda zaten yarı psikologluk eğilimi hakim! Sorduğunuzda, "Üniversitede biz de psikoloji dersleri gördük" tepkisi alınan rutin cevaplardan! Oysa bir meseleyi az bilmek hiç bilmemekten daha tehlikelidir; bundan kimsenin haberi yok! Hiç bilmeyenden değil; bir meseleyi az bilenden korkulmalıdır! 
 
Öğretmenlerin en azından bir kısmı bireysel farklılıklar, kıyaslama hatası, zaman unsurunun önemi vb. hususları bilmiyor olacaklar ki çocukları kabaca akranlarıyla kıyaslıyor, sonra da anne babaları kolayca işkillendiriveriyorlar. Bir kısım öğretmenler pompalıyor bir kısım uzmanlar etiketliyor! Bu iki emme basma tulumba arasında kalarak kaybeden aileler, özellikle de çocuklar oluyor!
 
Eteği tutuşmaya başlayan nice anne babanın ilk gittiği yer çocuk psikiyatristleri oluyor. Psikoloğu, pedagogu falan hızla tüketen toplumumuza son dönemde buraları daha cazip geliyor!
 
Buralara gidip de bir teşhis almayan çocuk sayısı çok az!
 
Dürtüsel hareketlilik olmadığı halde Hiperaktivite teşhisleri koymak, hiperaktivite bulunmadığı halde dikkat bozukluğu var demek buralarda adeta bir alışkanlık haline dönüşmüş durumda! Bir kısım uzmanlar uzman olmalarını diledikleri teşhisleri diledikleri kriterlerle koyma hususunda fazlasıyla yeterli görüyor artık! 
 
Çocuk televizyon başında 1 saat adeta kilitlenmiş gibi oturuyor ama daha bir ay önce okul hayatı başladığı için dersin başında on dakikadan fazla oturamıyor!
 
Olsun. Hiç önemi yok bu ayrıntının!
 
Teşhis hazır: Dikkat bozukluğu! 
 
Oysa yer, mekan, ortam ve durum ayırt etmeyen bir dürtüsel dikkatsizlik yok! Dürtüsel dikkatsizlik yoksa dikkat bozukluğu da olamaz, adı üstünde bu bir bozukluktur ama bunun artık bir kıymeti yoktur! Halk çocuklarına bozukluk etiketi yapıştırmakta bu denli istekli olunca birileri de onlara bu etiketi kolayca yapıştırmakta bir beis görmüyor haliyle.
 
Çocuk misafir gelince vs. kuzu gibi oluyor, tek kalınca biraz hareketli. Üstelik akademik anlamda bir performans kaybı falan da yok. Hareketli sözcüğü teşhis için artık kafi. Onun etiketi de hazır:
 
Hiperaktivite!
 
Tedavisi de antidepresan tabi!
 
Hangi sorun türünün tedavisi o değil ki!
 
Anne - babalar dikkat: Çocuklarınıza zaman tanıyın. Fiziksel hastalıklarda erken tanı hayatidir lakin psikolojik nitelikli sıkıntılarda erken teşhis hayat karartır!
 
İzleyin onları uzunca bir süre! Bakmayın siz kamyona çimento torbası yükleme hızında yapılmasına; teşhis koymak bu kadar basit, kolay ve ucuz değildir.
 
Teşhis koymak senin çocuğunda hastalık var demektir. Gerçekten sizin çocuğunuzda bir hastalık mı var? Kim söyledi, hangi tahlil sonucunda, neye bakarak? Sadece unvan kafi mi sanıyorsunuz siz? Ne kadar da unvan müptelası olmuşsunuz böyle! Bu alanda her 100 kişiden sadece 12'sine doğru teşhis konulduğu, bu vahamete tek bir kişinin bile çıtını çıkarmadığı gerçeğinden haberiniz var mı?
 
Bu temel kriterler yoksa bir şeyleri size isterse dünyaca ünlü bir profesör demiş olsun itibar etmeyin; çocuğunuza bu kadar kolay hastalık kulpu taktırmayın. "Ama sorun var" demeniz o sorunun hastalık olmasını gerektirmiyor. Sorunu olabilir lakin her sorun tıbbi bir hastalık değildir. Bu klinikler her soruna tıbbi sorun gözüyle bakıyor. Birilerine göre buralara başvurmak bile artık başlı başına bir hastalık kulpu takmak için yeterli!
 
Havanın kapalı olması da sorundur!
 
İşlerin kesat gitmesi de sorundur!
 
Geciken kargonuz da...
 
Arkadaşınızın size attığı kazık bile sorundur!
 
Anlayın artık; her sorun psikolojik bir sorun değildir. Bu klinikler ve bu alandaki uzmanlar her soruna psikolojik bile değil; psikiyatrik bozukluk gözüyle yaklaşıyor. Haliyle de tıbbi olmayan, hatta ve hatta sorun dahi olmayan "durumlara" tıbbi tedavilerle yaklaşıyorlar!
 
Çocuklarınızı evvela bu garabetten koruyun!
 
Benden uyarması!


2383 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
7 Milyarı Kesip Doğrayacak Mıyız? - 16/01/2023
T.C. Teheccüde Kalkmıyor - 16/01/2023
Dini Olan Devlet Tağutlaşır
 Devamı