• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
BAYRAM BİZE SADECE YARDIMLAŞMAYI MI ÖĞRETTİ
19/10/2013
Bayramı bayram yapan ne bayramda aldığımız ilaçlardır ne bayramdaki hava akımlarıdır ne de yukarıdan uzanan gizemli bir eldir. Bunun tek nedeni zihinlerimizdeki köklü bayram algısıdır.

Bayram sonrasını bir anda acı ayran yapan da, "Bayram bitti ve artık normale döndük" algısıdır! Algı değiştiği için bayram sonrası bir anda eski haline değişiverir! Aslında yaşamda her şey algıdır!

Üç - beş günlük bayram sürecini geride bıraktık. Bu süreçte hepimiz daha sevimli olduk, daha şefkatli davrandık birbirimize. Yolda korno sesi de azaldı, bağırıp çağırmalar da. Kendi içimizdeki öfkeli homurdanmalar bile yok denecek kadar az yaşandı.

Saygı, sevgi zirveye çıktı. Anlayışlar, hoşgörü, tahammül duyguları tavan yaptı. Herkeste bir sükunet, bir naiflik, bir sevecenlik peydah oldu. Unutulan selamlar sabahlar hatırlandı, gerginlikten, asabiyetten solan yüzlere bir nur ve heyecan geldi.

Ne oldu da birden böyle oldu? Ne oldu da bu sabahtan itibaren bu duygular, anlayışlar, yaklaşımlar bir anda kaybolup da gitmeye başlayacak yine?

Tüm bunlar elbette ki beyindeki kimyasal süreçlerle de ilgili. Lakin bu kimyasal süreçleri beyinlerde bir anda olumlu yönde değiştiren, sonra da tekrar eskisi yönünde geriye doğru dönüştüren şey nedir? Beyindeki kimyasal denge illa ki dışarıdan alınacak kimyasal yaklaşımlarla değişmiyor; görüyorsunuz!

Bu üç - beş günlük sihirli değişimin tek nedeni bayram algımızdır. Evet bayramlar bile değil; bayramların zihinlerimizde oluşturduğu bayram algısıdır! Bayramların bu süreçteki rolü sadece bu algıyı inşa etmesidir. Bayramlar bizde bayram algısı inşa etmiştir; bizi değiştiren ve dönüştüren ise bu bayram algısı olmuştur.

Bayramlarda daha fazla öne çıkan, bayramlarda daha da bir kuvvetlenen, "Öyle davranılmaz, şöyle şöyle davranılır, ayıptır, günahtır" vb. algısı...

Bu algı köklü alışkanlıklarımıza, en kötü huylarımıza rağmen bizi üç - beş gün süreyle nasıl da değiştirdi; gördünüz! Algı değişti her şeyimiz değişti; bayram bitti, yani bayram bitti algısı devreye girdi; aynı gün her şeyimiz bir anda yine eski haline dönmeye başladı!

"Bayram geldi" algısı ile bir anda nelerin değiştiğini, "Bayram bitti" algısıyla yine nelerin bir anda eski haline döndüğünü görünce insanın algının gücü karşısında şapka çıkarası geliyor. Algı kimyasal dengeleri, en katı alışkanlıkları, hatta en kemikleşmiş huy ve yapıları bile bir anda darmadağın edebiliyor!

Bu süreçte acil servislere gelen yaralama, intihar, hatta hasta vakaları bile anlamlı düzeyde azaldı. İntihar girişimlerini bile azalttı; bayram algımız! Hem de hiçbir antidepresan tedavisinin yapamadığı kadar çok! Öyleyse ortaya, "Algı ilaçtan bile daha tesirli" sonucu çıkmış mı oluyor; ne dersiniz?

İşte algının böyle sihirli bir değiştirme ve dönüştürme gücü vardır. Şu hayatta aslında her şey bir algı meselesidir.

Bayramlar bize algının önemini hatırlattı, algının gizemini öğretti. "Doğru algılarsanız ne alışkanlıklarınız, ne hastalık diye adlandırdığınız yoğun duygularınız, ne yapısal dediğiniz sorunlarınız ne de kesinlikle değiştiremem zannettiğiniz kişilikleriniz size engel olabilir. Sadece algınızı değiştirin; hayatınızın dönüştüğünü göreceksiniz" dedi bize bayramlar.
 
Sadece demekle de kalmadı; bunun olabileceğinin somut uygulamasını, provasını da yaptırdı bizlere. Ve sonra da, "Benden bu kadar, gerisi sizin meseleniz" dedi ve çekip gitti.

Bayram sonrasını da bayram yapabilmenin yolu bayram sonrası yaşam için de bayram tadında bir algı inşa etmektir. Haydi böyle bir algı inşa edelim ve bayram sonrasını da şerbete çevirelim; acı ayrana değil!

Sadece şerbet ve ayran yapmak elimizde değil; böyle bir algı inşa etmek de bizim elimizde. Gerisini zaten inşa olacak olan algı kendisi halledecektir. Tıpkı geçirdiğimiz üç - beş günlük bayram günlerinde yaptığı gibi.


Bilim, "Diz ağrısı bilimsel olarak yağmurun habercisi" demiş...

Cevap: Demek ki modern bilim rahmetli İnek Şaban'dan bile çok geride! Ondan çok ileride olan zihinlerimizdeki bilim algısı sadece!

 

 

 

 




2583 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
T.C. Teheccüde Kalkmıyor - 16/01/2023
Dini Olan Devlet Tağutlaşır
7 Milyarı Kesip Doğrayacak Mıyız? - 16/01/2023
 Devamı