• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
LİDERİN TARZINA BAĞLI YANLIŞ MUHALEFET ANLAYIŞI
31/03/2014
Farklı galibiyet sadece futbol vb. oyunlarda avantajlıdır. Siyaset bir oyun alanı değildir. Siyasette dengeli bir rekabetin ülkeye büyük bir yararı vardır.
 
Ülkemizde yıllardır güçlü bir iktidar vardır. Ülkemizdeki bir çok sorunun sebebi iktidar güçsüzlüğü değildir; muhalefet güçsüzlüğüdür.
 
Sorunların bir kısmının çözümü güçlü bir iktidarla, ancak önemli bir kısmının çözümü ise güçlü bir muhalefetle mümkündür.
 
Toplumları kalkındıran sadece güçlü bir destek ve iktidarlar değildir, eleştiri kültürü ve güçlü muhalefettir. Muhalefeti düşman sanan, eleştiriyi düşmanlık belleyen bir toplumuz!
 
Dünyada gelişmiş ülkelerin tamamında güçlü ve özgür bir muhalefet ve sağlam bir eleştiri kültürü vardır. İran, Irak, Yemen, Kuzey Kore gibi geri kalmış ülkelere bakılırsa oralarda muhalefetsizliğin ve eleştiri hürriyetinden yoksun kalmanın izleri görülecektir.
 
Hafif eleştiri hafif yanlışlardan orta düzeyli eleştiri orta ölçekli yanlışlardan ağır eleştiriler de ağır ve büyük yanlışlardan korur. Ağır eleştiri için sağlam bir demokrasi ve hürriyet kültürünün olması gerekir.
 
Ülkemizde iktidar alabildiğince güçlensin, muhalefet ise eriyebildiği kadar erisin anlayışı egemendir. Oysa bir ülkenin kazanımı sadece güçlü bir iktidar değildir; aynı zamanda güçlü bir muhalefettir.
 
Muhalefet hukukun ve demokrasinin aşınmasını önleyen, iktidarları güç sarhoşluğundan ve hayati yanlışlardan koruyan, yol açtığı rekabet algısı nedeniyle iktidarları daha fazla çalışmaya teşvik eden, dinamizm getiren, çürümeyi ve ataleti önleyen, böylece ülkeye çok ciddi katkısı olan bir siyasi pozisyondur.
 
Her hatayı hemen oy ve sandıkla ilişkilendirmeyi doğru bir metot zanneden, yalana ve yanlışa sırf yalan ve yanlış olduğu için karşı çıkmayıp hemen sandıkta hesaplaşma bağlamına oturtan fırsatçı bir muhalefet dirençle ve hatta şiddetli bir refleksle karşılık bulur! 
 
Doğruları desteklemeyen, sadece yanlış gördü mü bağırıp çağıran, "İktidar yanlış yaptı, eee, öyleyse bize oy verin" fırsatçı anlayışında ve sığ zemininde yürüyen bir muhalefet anlayışı kitlelerde bilinçaltı ahde vefasızlık refleksi oluşturur, daha çok sahip çıkmaya yol açar.
 
Ülkemizde siyasette ilke ve prensipler belirleyici değildir. Siyaseti liderlerin psikolojisi ve tarzı belirler. Tarza bağlı bir muhalefet üslubu değil; hedefe götürecek ilkele ve prensiplere bağlı bir muhalefet anlayışı egemen olmalıdır.
 
Bir seçimi kazandıran da kaybettiren de gerçekler değildir, algıdır. Kimi yalanı doğru algılar kimi ise gerçeği yalan... Ve algıladığı yönde tepki verir sandıkta. Seçimi belirleyen algı, düşünce, kaygı, korku, duygu gibi tamamen psikolojik unsurlardır. Ancak gelin görün ki bugün ülkemizde hiç bir partide bir psikolog danışman çalışmaz. Sonuç: "Onlar hırsızlık yaptı, eee, öyleyse bize oy verin" odağında işleyen fırsatçı ve samimiyetsiz bir siyasi muhalefet!
 
Yanlış bir muhalefet anlayışı oluşturacağı duygusallıkla algının ve duyguların gerçeklerin önüne geçmesine yol açar ki bu her seferinde hep böyle olmuştur.
 
Velhasıl seçim süreci bitti, geçim süreci başladı!


2352 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
T.C. Teheccüde Kalkmıyor - 16/01/2023
Dini Olan Devlet Tağutlaşır
7 Milyarı Kesip Doğrayacak Mıyız? - 16/01/2023
 Devamı