• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
PROF. DR. KEMAL ARIKAN DEMİŞ Kİ
20/04/2015
PROF. DR. KEMAL ARIKAN - PSİKİYATRİ UZMANI
 
Antidepresan ilaçlar
 
Antidepresan depresyon semptomlarının giderilmesi amacıyla kullanılan ilaçlardır. İlk örnekleri 1950'lerde geliştirilen bu ilaçlar yaklaşık 50 yıldan beri yaygın şekilde kullanılmaktadır.
 
Antidepresan ilaç türleri nelerdir?
 
Zamanımızda 30'a yakın türü bulunan antidepresan ilaçlar temelde 4 farklı sınıfa ayrılmaktadır:
 
Trisiklik antidepresanlar
 
MAO inhibitörleri
 
SSRI'lar
 
Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar
 
Antidepresanlar ne şekilde etkili olmaktadır?
 
Antidepresan ilaçların beynin belirli bölgelerinde bulunan çeşitli kimyasalların etkinliklerini artırmaları aracılığıyla etkili oldukları düşünülmektedir. (YILLARDIR DÜŞÜNÜLÜYOR DİKKAT, HALA KESİN DEĞİL! YANİ BİR DÜŞÜNCE / VARSAYIM / KANAAT UĞRUNA VERİLİYOR ONCA AĞIR YAN ETKİLİ İLAÇLAR. DİYORUM YA BİR HİPOTEZ UĞRUNA YA RAB NE HAYATLAR BATIYOR BU ALANDA) Bu kimyasalların başında serotonin ve noradrenalin gelmektedir. Serotonin ve noradrenalin beyin hücreleri arasındaki iletişimden sorumlu tutulan kimyasallardan ikisidir.
 
Antidepresan ilaçlar hangi hastalıklarda kullanılır? (BURADA HASTALIK DENİYOR AMA ALTTA HEP BOZUKLUK GEÇİYOR, DİKKAT)
 
Orta ve ağır şidddete depresyon
 
Kaygı bozuklukları ve panik bozukluğu
 
Takıntı zorlantı bozukluğu (obsesif kompülsif bozukluk)
 
Kronik ağrı
 
Yeme bozuklukları (bulimiya nervoza ve anoreksi nervoza)
 
Travma sonrası stres bozukluğu
 
Diğer psikiyatrik hastalıklar
 
Antidepresanlar ne derece etkili olmaktadır?
 
3 aylık bir tedavinin sonunda antidepresan tedavi verilen hdepresyon hastalarının %50 ila 65'i büyük oranda düzelirler. (BÜYÜK ORANDA DEDİĞİ % 50 - 60... İLAÇ LOBİSİ GÜDÜMÜNDEKİ ARAŞTIRMALAR NE KADAR GÜVENLİDİR, O DA AYRI... )
 
Oysa aynı hastalara yalancı ilaç (plasebo, içeriğinde herhangi bir kimyasal bulunmayan boş tabletler) verildiğinde hastaların sadece %25 ila 30'unun düzelmesi mümkün olmaktadır. (YALANCI HAP YANİ ŞEKER TABLETİ BİLE VERİLSE ZATEN % 30 ETKİ YARATIYOR, DÜŞÜNÜN. BUNDAN % 20 DAHA FAZLA BİR ETKİ İÇİN ONCA AĞIR SONUÇLARA TALİP EDİLİYOR İNSANLAR)
 
Bu rakamlar antidepresan ilaçların tıbbın diğer sahalarında kullanılan birçok ilaçla neredeyse eşit düzeyde etkililiğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır (örneğin ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları, astım ilaçları gibi). (AĞRI KESİCİ ANTİDEPRESAN GİBİ YILLARCA KULLANINCA ETKİ ETMİYOR, TEK BİR HAP YUTUNCA BİLE KESİYOR AĞRIYI. HEM DE HEMEN HEMEN TÜM VAKALARDA. ŞAYET DOĞRU DOZDA VERİLDİYSE TABİ)
 
Yalancı ilaçlar kullanıldığında görülen düzelme hastalığın doğal seyri ile ilişkili gözükmektedir. Özellikle hafif düzeydeki depresyonun belirli zaman sonunda kendiliğinden düzelmesi mümkündür. (BU ZAMANIN VE KOŞULLARIN DÜZELTİCİ ETKİSİ İLACIN ETKİSİ DENİLEN % 50-60 ORANI İÇİN DE GEÇERLİ DEĞİL MİDİR? YA BU ORANIN ÖNEMLİ BİR KISMI DA ZAMANIN VE KOŞULLARIN SONUCU İSE? PLASEBO BİLE % 30 ETKİ YAPIYORSA EN İYİ İLAÇTIR DENİLEN ZAMANIN DA BİR YÜZDE 20-30 ETKİSİ OLSA ALIN SİZE ZATEN % 60 ORAN! YOK OLUR MU, BU İLACA AİT BİR ETKİDİR SADECE :))
 
Yeni antidepresanlar eski antidepresanlara göre daha mı etkilidir?
 
Yeni antidepresan ilaçlarla eski antidepresan ilaçların etkilikleri kabaca birbirine yakın düzeydedir. Yeni antidepresan ilaçlarda trisiklik antidepresanlar gibi daha eski ilaçlara göre yan etki riski daha düşük düzeydedir.
 
Antidepresanların yan etkileri var mıdır?
 
Her türden ilaçta olduğu gibi antidepresanlarla da yan etki gelişebilmektedir. Ancak bu ilaçlar bir doktor gözetiminde kullanıldığı takdirde bu yan etkilerin ön görülebilmesi ve giderilmesi mümkündür. (NASIL GİDERiLECEK? BAŞKA BİR ANTİDEPRESANLA YANİ BAŞKA BİR YAN ETKİYLE :))
 
Antidepresan ilaçlara bağlı olarak gelişen yan etkilerin önemli bir bölümü hafif düzeydedir ve genellikle tedavinin kesilmesini ya da ilaç dozunun azaltılmasını takiben kendiliğinden gerilerler. Bu yan etkiler sıklıkla tedavinin ilk birkaç haftasında ortaya çıkarlar.
 
Trisiklik antidepresanlar denilen eski antidepresanların ağız kuruluğu, hafif düzeyde titreme, çarpıntı, kabızlık ve kilo alımı yapma riskleri mevcuttur. (İNTİHARDAN VS BAHSETMİYOR, DİKKAT... KORKAR MORKARSINIZ, NELERİNE LAZIM! SİZİN YARDIM İÇİN BAŞVURDUĞUNUZ ŞİKAYETLERİNİZ BUNLARDAN DAHA BÜYÜK DEĞİLDİ Kİ? SORUN VERMEK İÇİN SORUN ALMANIN ADI TEDAVİ OLUR MU?)
 
Özellikle yaşlı hastalarda bu tipten ilaçlar kafa karışıklığı, unutkanlık, sersemlik hissi, idrar tutukluğu ve düşmelere neden olabilir. Kalp hastalığı olanlarda mümkünse kullanılmamaları gerekir. Erkeklerde ereksiyon ve boşalma güçlüğüne yol açabilirler. (AİLE DÜZENİNİZ DE HEDEFTE)
 
SSRI grubu antidepresanlar sıklıkla ciddi yan etkiye yol açmayan daha yeni kuşaktaki ilaçlardır. SSRI grubu ilaçlar özellikle tedavinin başında baş dönmesi, bulantı, hazımsızlık, sersemlik hissi, kabızlık, gevşek dışkılama ve uykululuk gibi ilaç dozunun azaltılması ya da bir süre beklenilmesi durumunda kendiliğinden gerileyen ciddi olmayan yan etkilere yol açabilirler. Cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, orgazm olamama gibi şikayetler tedavi sırasında görülebilen ve tedavinin kesilmesi durumunda kendiliğinden geçen diğer yan etkilerdendir. Antidepresan tedavinin ilk bir kaç haftasında huzursuzluk, kaygı hissi ve çabuk sinirlenme gibi psikiyatrik hastalıklarla ilişkili belirtilerin geçici süreyle şiddetlenebileceği unutulmamalıdır. (ÖNCE ŞİDDETLENDİRİYOR, SONRA BİR İHTİMAL DÜŞÜREBİLİRSE DÜŞÜRECEK!)
 
SNRI grubu ve atipik antidepresanların yan etkileri SSRI grubundaki ilaçlara benzer. Atipik antidepresanların cinsel yan etki yapma ihtimalleri düşüktür. MAO inhibitörü denilen ilaçlar Türkiye'de bulunmamaktadır. (NEDEN ACABA? YAN ETKİSİ AZ YA ONDAN DEMEK)
 
Antidepresan ilaç kullanırken araç kullanabilir miyim?
 
Bazı antidepresanlar özellikle tedavinin başında uykululuk ve sersemlik hissine yol açabilir. Bununla birlikte yeni antidepresan ilaçlarda bu ihtimal daha düşüktür ve bu ilaçların kullanımı sırasında kaza ihtimali yönünden özellikle önlem alınmasına gerek olmayabilir. Tedavi edilmeyen depresyonun da dikkat ve konsantrasyonu bozarak kaza ve yaralanma riskini artırabileceği unutulmamalıdır.
 
Antidepresan ilaçlar bağımlılığa yol açar mı?
 
Antidepresan ilaçların alkol, sakinleştiriciler ve nikotinde olduğu türden bağımlılık yapıcı özellikleri bulunmamaktadır. (ÖYLEYSE NEDEN HEKİM KONTROLÜ VE KADEMELİ AZALTMAK GEREKİYOR?)
 
Yani bu maddelerin bağımlılığında olduğu türden gittikçe daha fazla miktarlarda ilacın kullanılması gereksinimi ya da tipik yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaz. Bununla beraber antidepresanların kesilmesini takiben hastaların yaklaşık üçte birinde birkaç hafta süreyle geri çekilme belirtileri ortaya çıkabilmektedir. (BAĞIMLILIK YAPMIYORSA BU ETKİLER NE?) Bu durum vücudun ilacın etkilerinin geçmesine uyum sağlama dönemi olarak değerlendirilmelidir. Bu aşamada ortaya çıkan ve sıklıkla hafif düzeyde kalan belirtiler şunlardır:
 
Hazımsızlık hissi
Grip benzeri belirtiler
Kaygı hissi
Baş dönmesi
Canlı rüyalar ya da kâbus görme
Bedende uyuşma hissi (İLACA BAŞLAYINCA AYRI BİR YAN ETKİ PAKETİ, BIRAKIRKEN AYRI... FAYDASI İSE MEÇHUL)
 
Hekim tarafından düzenlenen bir antidepresan bırakma cetveliyle bu belirtilerin hafifletilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması mümkündür. (BUNLARA NEDEN HASTALIK DENMİYOR? BUNLAR DA BELİRTİ DEĞİL Mİ? YO BUNLAR CİCİ BELİRTİ ÇÜNKÜ BUNLARI İLAÇ ÇIKARIYOR)
 
Antidepresanların kesilmesini takiben hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ihtimali de bulunduğundan, bu belirtilerin ilacın geri çekilmesine mi bağlı olduğu yoksa hastalığın nüksettiğini anlamına mı geldiğinin bir hekim tarafından yapılacak değerlendirmeyle kesinleştirilmesi gerekebilir. (YA TEDAVİ ETMİYOR YA BAĞIMLILIK YARATIYOR, DİKKAT. BUNUN BAŞKA İZAHI VAR MI? HEKİM NASIL DEĞERLENDİRECEK? NEYLE? KANAATLE... YAZIK OLUYOR İNSANLARA, YAZIK)
 
 


3808 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
T.C. Teheccüde Kalkmıyor - 16/01/2023
Dini Olan Devlet Tağutlaşır
7 Milyarı Kesip Doğrayacak Mıyız? - 16/01/2023
 Devamı